Spardame: Din Guide til Spilleregler og Tips

Å lære seg Spardame kan virke som en overkommelig utfordring for mange, men med riktig guide i hånden, vil du snart finne ut at dette klassiske kortspillet ikke bare er engasjerende og morsomt, men også fylt med strategiske muligheter. Denne guiden gir deg alt du trenger for å komme i gang med Spardame, fra grunnleggende regler til tips for nybegynnere.

Spardame Regler

Spardame spilles vanligvis av fire spillere med en standard kortstokk på 52 kort. Målet med spillet er å unngå å få poeng, som oppnås ved å unngå alle hjerter og spesielt Spardamen, som alene er verdt 13 poeng. Her er en steg-for-steg guide til de grunnleggende reglene:

 • Hver spiller får tildelt 13 kort.
 • Spillet starter med at hver spiller gir bort tre kort til motspilleren på sin venstre side.
 • Den som har kløver to starter spillet.
 • Spillerne må følge den først valgte fargen per runde, hvis mulig.
 • Om en spiller ikke har den ledende fargen, kan de spille et hvilket som helst annet kort.
 • Ingen hjerterkort eller Spardamen kan spilles i den første runden.
 • Spillet fortsetter til alle kortene er spilt.
 • Spilleren med lavest poengsum vinner.

Strategier for Nybegynnere

Som nybegynner er det et par nyttige strategier man bør holde seg til når man spiller Spardame:

 1. Bli kvitt høye kort tidlig. Dette inkluderer esser og konger, spesielt i farer som hjerter og spar.
 2. Behold kontrollen. Å ha kontroll betyr at du kan lede med en farge du vet andre spillere ikke har, slik at din sjanse for å måtte ta imot poengkort reduseres.
 3. Lær når du skal «skyte månen». Dette er en risikabel teknikk hvor du prøver å samle alle poengkortene for å snu spillet. Det er risikabelt, men gevinsten er at alle andre spillere får 26 poeng.

Ofte Stilte Spørsmål

Spørsmål Svar
Hva gjør jeg om jeg får tildelt både Spardamen og mange hjerter? Dette kan være en god mulighet til å «skyte månen». Bruk strategien med forsiktighet, og prøv å lagre poengkort til senere i spillet.
Kan Spardame spilles av færre enn fire spillere? Ja, det finnes varianter for tre spillere hvor noen kort fjernes fra stokken for å justere antall kort per spiller.
Er det tillatt å snakke sammen under spillet? Nei, deler av spenningen og strategien ligger i å prøve å lese hva de andre spillerne planlegger basert på spillets gang, uten verbal kommunikasjon.

Med denne guiden er du nå bedre rustet til å starte dine eventyr i Spardame. Husk at det viktigste er å ha det gøy og bruke hver runde som en læringsmulighet. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *